april 25, 2024

Nieuws en U

U maakt het nieuws, wij verzorgen de boodschap.

Lege stoelen in de tweede kamer; het roept veel vragen op

Iedereen ziet wel eens een foto of beelden van de tweede kamer. Op een handvol na is de kamer leeg. En dat roept bij veel burgers vragen op. Een aantal die we binnen kregen: ‘als ik ergens voor betaalt krijg en ik kom niet opdagen, dan wordt ik op staande voet ontslagen’ en ‘Krijgen ze te weinig betaalt of is dat politiek werk liefdewerk oudpapier? ‘.  De lege stoelen in met name de tweede kamer roepen veel vragen op.

Wellicht zit het in de verdiensten. We zoeken het even voor u uit. Het salaris van ‘gewone’ Tweede Kamerleden bedraagt vanaf 1 januari 2022 8.599,89 euro bruto per maand. Daarnaast krijgen de Tweede Kamerleden 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3 procent conform de regeling voor rijksambtenaren. In totaal komt dat neer op ruim 120 duizend euro per jaar. Behalve de basisvergoeding als salaris , ontvangen volksvertegenwoordigers ook nog onkostenvergoedingen. Jaarlijks ontvangen ze een vergoeding voor zogeheten “secundaire voorzieningen”. Hiermee kunnen zij voorzieningen treffen voor arbeidsongeschiktheid, ouderdom en overlijden. Daarnaast krijgen ze vergoedingen voor reiskosten en eventuele woonkosten wanneer hun woonadres te ver van Den Haag ligt. Kortom; met dat salaris is niets mis en verklaart zeker de afwezigheid niet.

Iedereen snapt dat iedere fractie specialisten in een bepaald onderwerp hebben. Maar toch; super belangrijke onderwerpen en dan maar 4 of 5 kamerleden? Wellicht tijd voor een debat over een minimale opkomstverplichting? Ook een mening hierover; laat het hieronder achter.