Volgens Israëlische onderzoekers kan zuurstoftherapie de ziekte van Alzheimer vertragen. Plaque viel uit de hersenen van muizen na zuurstofkamerstints, en wetenschappers zeggen dat het de progressie en ernst van de ziekte van Alzheimer ‘aanzienlijk kan vertragen’. Hoewel het onderzoek veelbelovend is zijn andere onderzoekers sceptisch.
Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben jaren besteed aan het onderzoeken van het vermeende anti-verouderingspotentieel van therapie in een onder druk staande – of hyperbare – kamer, waarbij ze een deel van de tijd pure zuurstof ademen. In hun laatste onderzoek concludeerden ze dat de therapie het functioneren van het menselijk brein stimuleert, en bij dieren is aangetoond dat het de opbouw van hersenplaque, die wordt geassocieerd met de ziekte van Alzheimer, bestrijdt.
“Ik denk niet dat dit de ziekte van Alzheimer bij mensen kan ‘genezen’, maar het kan de progressie en ernst ervan aanzienlijk vertragen”, vertelde prof. Uri Ashery, hoofdauteur van het onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Aging, aan The Times of Israel . “Verdere studies zijn nodig, maar mogelijk kunnen mensen hier binnen een paar jaar van gaan profiteren.” Het pleiten van de Universiteit van Tel Aviv voor hyperbare therapie om verouderingsgerelateerde achteruitgang te bestrijden, trok gemengde reacties bij experts. Dr. Deborah Toiber, een Alzheimer-wetenschapper van de Ben Gurion Universiteit van de Negev, die niet betrokken was bij de nieuwe studie, vertelde The Times of Israel dat ze elke therapie die cognitieve achteruitgang lijkt tegen te gaan, als “interessant en veelbelovend” beschouwt.
Meer verhalen
De sleutel tot het overwinnen van burn-out
Theorie toch waar: Lab-lek waarschijnlijke oorzaak van Covid-19-pandemie
Kabinet trekt definitief 397 miljoen euro uit voor vijf Nationaal Groeifondsprojecten