juni 20, 2024

Nieuws en U

U maakt het nieuws, wij verzorgen de boodschap.

DSM versnelt strategie en richt zich volledig op Gezondheid, Voeding en Bioscience

Koninklijke DSM, een wereldwijd purpose-led, wetenschappelijk bedrijf, kondigt aan dat het zich volledig gaat richten op het adresseren van de maatschappelijke en milieu-uitdagingen van voedselproductie en consumptie wereldwijd. Daarom vereenvoudigt DSM zijn bedrijfsstructuur en reorganiseert het zijn Gezondheid, Voeding en Bioscience-activiteiten in drie businessgroepen, elk met concrete bijdragen aan de gezondheid van mensen en de gezondheid van de planeet, alsook aan de groeiplannen van DSM. Tegelijkertijd bevestigt DSM dat het is begonnen met het bestuderen van strategische opties voor de bedrijfsonderdelen in de materialentak, waaronder mogelijk een nieuwe eigenaar.

Met een groeiende wereldbevolking wordt de wereld geconfronteerd met meerdere structurele en aan elkaar gekoppelde uitdagingen in het voedselsysteem, die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van mensen, dieren en planeet. Digitale technologie en bioscience bieden realistische, schaalbare oplossingen om deze uitdagingen aan te pakken en nieuwe markten en innovatiemogelijkheden te creëren. DSM, met zijn sterke combinatie van wetenschappelijke competenties en groeiend portfolio van voedings- en gezondheidsoplossingen, is ideaal gepositioneerd om deze kansen te benutten.

Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, DSM’s Co-CEO’s: “Onze planeet nadert snel kritische en onomkeerbare ecologische omslagpunten, waar in het recente IPCC rapport voor wordt gewaarschuwd. Klimaatverandering creëert nu al enorme uitdagingen voor voedselsystemen wereldwijd. Tegelijkertijd levert de productie van voedsel een van de grootste bijdragen aan broeikasgassen. Als toonaangevende leider in de wetenschap achter betere gezondheid en voeding hebben we de mogelijkheid, het vermogen en daarom de verantwoordelijkheid om onze middelen en expertise aan te wenden daar waar ze de grootste impact kunnen hebben. Door ons uitsluitend te richten op onze activiteiten op het gebied van gezondheid, voeding en bioscience, kunnen we flexibeler opereren, meer impact te maken en tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan betere en duurzamere voeding.”

DSM wordt een bedrijf dat zich volledig richt op Gezondheid, Voeding en Bioscience

De oprichting van drie marktgerichte businessgroepen vormt de kern van DSM’s transformatie. Elke businessgroep zal nauwer aangesloten zijn bij respectievelijke klanten en zal, door de integratie van activiteiten die momenteel door het DSM Innovation Center worden uitgevoerd, volledig zijn toegerust om snel impactvolle, op wetenschap gebaseerde, marktklare innovaties te ontwikkelen. De nieuwe businessgroepen zijn:

Een Food & Beverage businessgroep die de activiteiten in voeding, dranken en huisdieren van de huidige DSM Food Specialties en DSM Nutritional Products divisies combineert. Deze businessgroep, met meer dan €1 miljard omzet, zal op unieke wijze in staat zijn om aan de behoeften van klanten te voldoen door duurzame smaak-, textuur- en gezondheidsoplossingen te ontwikkelen. Het portfolio van de businessgroep omvat baanbrekende innovaties zoals Eversweet ™, een natuurlijke, calorievrije zoetstof, en CanolaPRO®, een plantaardig eiwitalternatief. Het zal ook de thuisbasis zijn voor de op zuivel gebaseerde smaakstoffen van First Choice Ingredients, in afwachting van de wettelijke goedkeuring van deze onlangs aangekondigde acquisitie.

Een Health, Nutrition & Care businessgroep met ongeveer €2,5 miljard aan omzet, met als doel de groeiende wereldbevolking gezond te houden door middel van voeding en zorg. Als toonaangevende speler, en in nauwe samenwerking met haar klanten, biedt deze businessgroep unieke, duurzame, op wetenschap gebaseerde en innovatieve oplossingen voor consumenten op het gebied van voeding voor en tijdens zwangerschap, voor pasgeboren en jonge kinderen, voedingssupplementen, farma, medische voeding, persoonlijke verzorging, geurstoffen, biomedische materialen en betere voeding voor de meest kwetsbare groepen. Het omvat een rijk innovatieportfolio, waaronder ampli-D®, de snelwerkende en krachtige vorm van vitamine D, een uitgebreid portfolio van lipiden van algen, gepersonaliseerde voedingsinitiatieven zoals Hologram Sciences, evenals Glycom, ’s werelds toonaangevende leverancier van HMO-prebiotica.

Een Animal Nutrition & Health businessgroep, met meer dan €3 miljard omzet, zal zich richten op specialistische oplossingen voor een radicale, maar haalbare, transformatie in duurzame productie van dierlijke eiwitten. Het omvat essentiële producten zoals vitaminen en carotenoïden, de onlangs overgenomen Erber Group, een van ’s werelds grootste leveranciers van eubiotica en marktleider in mycotoxine risicobeheer, evenals een breed scala aan impactvolle innovaties zoals methaanremmer Bovaer® en Veramaris, het op algen gebaseerd alternatief voor visolie. Deze businessgroep omvat ook precisie-initiatieven met datagestuurde instrumenten voor boeren zoals Sustell™ en voor dierenartsen en diergezondheidsdeskundigen, zoals Verax.

DSM gaat vanaf 1 januari 2022 volgens deze nieuwe structuur rapporteren. Financiële herzieningen zullen worden verstrekt vóór de publicatie van de Q1 2022 trading update.

In lijn met DSM’s ambities om een betekenisvolle impact te hebben op het verbeteren van de voedselsystemen in de wereld, kondigt het bedrijf vandaag ook een reeks specifieke nieuwe commitments aan. Ze ondersteunen DSM’s overkoepelende commitment om een zinvolle bijdrage te leveren aan gezondheid voor mensen, voor de aarde en gezonde leefomstandigheden en omvatten alle drie de nieuwe businessgroepen. DSM is voornemens om reasonable assurance te verkrijgen over zijn impactrapportage, inclusief deze nieuwe commitments, en is van plan om jaarlijks over de voortgang te rapporteren in het geïntegreerde jaarverslag.

DSM herziet opties voor zijn materialentak

DSM heeft twee uitstekende bedrijfsonderdelen in de materialentak die, binnen de bovenstaande context van DSM, waarschijnlijk niet in staat zullen zijn om hun volledige potentieel te maximaliseren om de belangrijke verschuiving naar een biobased en circulaire economie aan te jagen. In de toekomst zal de materialentak daarom grotendeels op zelfstandige basis worden aangestuurd en zullen de wereldwijde ondersteunende functies hierop worden afgestemd. DSM bestudeert de strategische opties voor beide bedrijfsonderdelen, waaronder een mogelijk nieuwe eigenaar.

Leiderschapsstructuur in lijn met DSM’s strategische visie

DSM’s nieuwe leiderschapsstructuur zal de strategische visie en de organisatiestructuur weerspiegelen van een bedrijf dat volledig gericht is op gezondheid, voeding en bioscience.

Het Executive Committee, dat opereert onder de Managing Board en verantwoordelijk is voor de dagelijkse bedrijfsvoering van het bedrijf, zal de nieuwe bedrijfsstructuur weerspiegelen. Naast Co-CEO’s Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, zullen er de volgende leden zijn: Helen Mets (Executive Vice President Materials en Executive Vice President Strategy & Digital), Patricia Malarkey (Chief Science Officer), Cristina Monteiro (Executive Vice President People & Organization), Patrick Niels (Executive Vice President Food & Beverage), Philip Eykerman (Executive Vice President Health, Nutrition & Care en Executive Vice President M&A), Ivo Lansbergen (Executive Vice President Animal Health & Nutrition), Luca Rosetto (Executive Vice President Operations) en Andre Bos (Executive Vice President Global Products & Strategic Alliances).

Als Gezondheid, Voeding en Biosciencebedrijf heeft DSM een purpose-led, performance-driven strategie met duurzaamheid en innovatie als belangrijkste aanjagers voor groei van zijn lange termijn plan, ondersteund door ambitieuze doelstellingen voor People, Planet en Profit. Het bedrijf kondigde onlangs een versnelling aan van zijn doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. DSM streeft er nu naar de uitstoot van de eigen activiteiten uiterlijk in 2030 met 50% te verminderen, een significante stap ten opzichte van de oorspronkelijke doelstelling van 30% en gebaseerd op de sterke vooruitgang die DSM de afgelopen jaren geboekt heeft.