juli 25, 2024

Nieuws en U

U maakt het nieuws, wij verzorgen de boodschap.

Duizenden vrachtwagens en tienduizenden personenauto’s in protestmars in Ottowa

Een enorm konvooi van duizenden vrachtwagens (social media spreekt van 50.000 Canadese vrachtwagenchauffeurs) en tienduizenden auto’s (social media spreekt van 100.000-en auto’s arriveerde vrijdagavond in Ottawa voorafgaand aan een gepland protest dit weekend tegen vaccinmandaten voor chauffeurs. Sinds 15 januari moeten alle Canadese vrachtwagenchauffeurs die niet gevaccineerd zijn een COVID-19-test doen en in quarantaine gaan als ze terugrijden uit de Verenigde Staten. Ze mogen de VS niet in tenzij ze zijn ingeënt, en Amerikaanse chauffeurs mogen Canada niet in tenzij ze hun certificaat tonen.

Meer dan 100 km aan vrachtwagens reden in een lange convooi naar Ottawa. Elon Musk twitterde ook lof voor de vrachtwagenchauffeurs en zei: ‘Als je mensen genoeg bang maakt, zullen ze verwijdering van vrijheid eisen. Dit is de weg naar tirannie.’ Hij had eerder getweet dat ‘Canadese vrachtwagenchauffeurs heersen’. In september 2020 zei de CEO van Tesla dat hij en zijn gezin zich niet zouden laten vaccineren omdat ze geen risico lopen. Maar liefst 32.000 of 20 procent van de 160.000 Canadese en Amerikaanse grensoverschrijdende vrachtwagenchauffeurs kunnen vanwege het mandaat van de weg worden gehaald, schat de Canadian Trucking Alliance (CTA).

Justin Trudeau bleek plotseling positief getest te hebben en had de wijk genomen naar buiten de hoofdstad mede vanwege de ‘onveilige situatie in de hoofdstad’.