mei 18, 2024

Nieuws en U

U maakt het nieuws, wij verzorgen de boodschap.

Chinese vastgoedreus Evergrande staat op omvallen en dat kan effect hebben op de wereldeconomie

Sommige bedrijven zijn te groot om te vallen, maar soms dreigt het toch te gebeuren. Inmiddels is de schuldenberg van het bedrijf opgelopen tot tussen de 260 en 300 miljard. En het lijkt er niet op dat de Chinese overheid ondersteuning gaat bieden. Bij het hoofdkantoor van Evergrande verzamelde zich al honderd woedende mensen met slogans zoals “Wij willen ons geld terug”.

De aandelen van Evergrande kelderden dinsdag bijna 12% tot 2,97 Hongkongse dollar ($ 0,38), het laagste niveau sinds december 2014. Het aandeel verloor dit jaar 80% van zijn waarde.

Een woordvoerder: “Het bedrijf heeft op dit moment inderdaad ongekende problemen ondervonden, maar het is vastbesloten om al het mogelijke te doen om de activiteiten zoals gewoonlijk te herstellen en de legitieme rechten en belangen van klanten te beschermen”. Maar deze dinsdag erkende Evergrande dat het moeilijk is om kopers voor zijn activa te vinden, en zei dat “het onzeker is of de groep in staat zal zijn om een ​​dergelijke verkoop te voltooien.” Het omvallen van het bedrijf zal een enorme impact op China hebben en wellicht ook op de rest van de wereld.