mei 18, 2024

Nieuws en U

U maakt het nieuws, wij verzorgen de boodschap.

Succesvolle pilot met lange- afstandsdrone in de Rotterdam haven

Afgelopen week werd een stuk van de kade aan het Yangtzekanaal omgebouwd tot een ware dronehaven om een lange-afstandsdrone van het Nederlandse bedrijf Avy te demonstreren. Tijdens de week werden verschillende dronevluchten in de Amalia-, Ariane- en Alexiahavens uitgevoerd. Ook werd de camera getest die tijdens de dronevluchten zicht moet houden op havenactiviteiten en inspecties van haven-assets -zoals bijvoorbeeld kademuren- van het Havenbedrijf Rotterdam. De test- en demoweek is onderdeel van het innovatieprogramma ‘Drone Port of Rotterdam’ en past in de ambitie van het Havenbedrijf nieuwe technologieën te testen die de haven veiliger, slimmer en sneller maken.

Dronehaven
In de week van 25 oktober werd een stuk van de kade aan het Yangtzekanaal omgebouwd tot een ware dronehaven. Een bouwkeet werd ingericht als Command Center en op de kade werd een Avy Station geplaatst. Dit dockingstation maakt autonome operaties en onmiddellijke inzet mogelijk.
Op het Haven Coördinatiecentrum in het World Port Center werd live meegekeken met de dronebeelden om de toegevoegde waarde van de dronebeelden ten opzichte van de beelden van de vaste camera’s in de haven goed te beoordelen.
De pilot richtte zich voor de Divisie Havenmeester op zee- en binnenvaartinspecties zoals bijvoorbeeld bunkeren, waterverontreiniging, boord-boord overslag, zonnering/gevaarlijke stoffen, wal-boord overslag, luchtverontreiniging (rook/roet) en reparatie aan boord van schepen. Laat een drone bijvoorbeeld een open tankdeksel zien, dan zou dat mogelijk kunnen wijzen op illegaal ontgassen door schepen en kan er polshoogte genomen worden.

Lange-afstandsdrone
Tijdens de pilot heeft het Nederlandse bedrijf Avy haar nieuwe type ‘vliegtuig-drone’ ingezet. Deze drone kan langere afstanden met hogere snelheid afleggen, waardoor met 2 à 3 toestellen de hele haven bestreken kan worden en de drone bij incidenten heel snel ter plekke kan zijn. Daardoor is de inzet interessant voor verschillende soorten werkzaamheden van de Divisie Havenmeester; het afhandelen van incidenten, slimmer patrouillevaren, inspectie-toezicht op scheepsactiviteiten, port security en ook verkeersafhandeling.